Ezüstérmes serdülő csapat

A Békés-Drén KC színe úgy néz ki, hogy az idén az ezüst lett. Ugyanis a felnőtt csapat is, mint olvashatták a második helyen végzett. De június első hétvégjén az I. osztályban szereplő serdülő csapat is a második helyen zárta a bajnokságot követő négyes döntőben.

De honnan is kezdték ezek a srácok, a nyár folyamán új edzőként érkezett Jámbor-Kardos Viktor, edző a klubhoz és megkapta a serdülő csapatot. A srácokat a klub vezetés úgy döntött, hogy az ifjúsági és serdülő csapatokat az élmezőnyben, az I. osztályban indítják versenyeztetni. Ez annyit jelentett, hogy főleg NBI-es klubok utánpótlás csapataival kell megmérkőzniük majd a bajnokság folyamán. Mérkőzésről mérkőzésre látszódott, hogy igenis helye van ebben a bajnokságban mindkét csapatnak, az ifisták egy erős középmezőnyt tartottak, míg a serdülők a dobogón keringtek végig. 22 mérkőzés várt az alapszakaszban a fiúkra, amiből 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 4 vereséggel a 100%-os Pick Szeged mögött végeztek a második helyen az alapszakaszban. Ez nagyon nagy eredmény egy NBI/B-s vidéki csapattól, így büszkén utazott a csapat a Final Fourba Dunaújvárosba június első hétvégéjén.

Az elődöntőbe a FTC csapatát kapták a békésiek, ugyanis pont egyenlőségben ugyan, de egymás elleniben jobbnak bizonyult a pesti csapat a Veszprémmel szemben. Így a Veszprém pedig, a keleti ágról a veretlenül továbbjutott Pick Szegedet kapta. Igazi rangadók voltak az elődöntő mérkőzései. A Békés 27-26-ra nyert a pestiek ellen, míg a Veszprém 25-22-re győzte le a Szegedet és jutott tovább a döntőbe. Vasárnap délután került sor a helyosztó mérkőzésekre, mindenki nagyon várta már a bronz- és az arany mérkőzéseket. Amiről lentebb Jámbor-Kardos Viktor edző be is számolt nekünk. 34-22-re maradt alul csapatunk a Veszprém utánpótlás csapata ellen a döntőben, így az eredményhirdetésen az ezüstérem került a fiúk nyakába.

Jámbor-Kardos Viktorral beszélgettünk a döntő után:

- Gratulálok az ezüstéremhez, úgy gondolom óriási eredmény egy Veszprém ellen játszani a döntőt. Hogyan értékeled a csapat szereplését a FinalFourba?
- Az FTC nyugati elsőként bebizonyította, hogy nagyon jó kis csapatot építettek, csak a NEKA tudta őket legyőzni. A mérkőzésen az első pillanattól irányítottunk, egy rövid hullámvölgyünk volt, de átvészeltük nagy hitünknek köszönhetően.  A döntőben küzdöttünk, veszíteni valónk nem volt, de sajnos nem sikerült. Mi vagyunk a 2. legjobb csapat az egész országban. Hatalmas siker egy ilyen kisváros, ilyen hatalmas akarattal, elszántsággal és fanatizmussal megáldott vezetői, edzői, játékosai és szurkolói számára. Jövőre ugyanitt?! Hajrá Békés! Hajrá BFKC!

- Nem a döntőtől indult ez az év. Hogyan dolgozott július közepétől a csapat? Hogyan értékeled az egész éves munkátokat, ami meghozta ezt a sikert?
- Kádas László és Papp Bálint tanítványai adták a csapat gerincét, míg az új játékosok napról napra vették fel a fordulatot, ahogyan én is.  Nagy feladat volt egy ilyen jó csapatot irányítani, ugyanakkor éreztem szakmai igazgató úr bizalmát, segítségét. Én is minden héten egyre több tapasztalattal állhattam a játékosok elé. Az alapszakasz mérkőzéseinek jelentős része a játék iránti "szerelmünknek" és a korábbi évek kitűnő felkészítésének - Papp Bálint és Kádas László részéről -  köszönhetően nagy különbséget mutatott a pályán.  Voltak botlásaink, de végül Final4 lett. Dunaújvárosban a Fradi legyőzése hatalmas siker volt. Ott értettem meg, mi is az a híres "békési kézilabda" és váltam igazán békésivé, ahogy jó néhány máshonnan hozzánk érkezett játékos és szülő azt gondolom szintén. Boldogok vagyunk, büszkék, volt Szív-Szenvedély-Akarat! Gyönyörű év volt. Ez a siker mindenkié, mindenkinek erőt kell adjon, hitet a következő időszakra. Szükség van a magyar kézilabdának a munkánkra, a Békési Férfi Kézilabda Clubra!

A csapattagjai: Ádám Gergő, Ásós Miklós, Baji Gergő, Borbély István, Csige Norbert, Gyepes Norbert, György Olivér, Kádas Bálint, Kiss Attila, Kovács Dominik, Kovács Gergely, Kovács László, Kovács Levente, Minya Márton, Oláh György, Szabó Ádám, Balogh Zsolt, Kóta Kristóf, Kovács Kornél, Pap Tamás, Tóth Bence, Varga István.

Gratulálunk a csapatnak!